Wednesday, January 18, 2012

Ball

Eestimaa ballide kombestik näeb ette arvestada teiste ballikülalistega ja kanda riietust, mis sobib ürituse meeleoluga. Siinmail on selleks tavaliselt kõigile sobilik ja taskukohane tume ülikond või ka smoking. Traditsiooniline ballirõivastus frakk on tihti kättesaamatu või ka ebamugav kanda, nõudes harjumist ja harjutamist.



Naisterahva riietus
Väikest õhtukleiti kantakse õhtustel vastuvõttudel, kui kutsel on märge “smoking”. Kleit peab olema varrukatega ja ilma dekolteeta, pikkus võib ulatuda pahkluuni, kuid võib olla ka midi. Kleidi materjal peab olema hinnaline. 







Suur õhtukleit on sobilik siis, kui kutsel on märge “frakk”. Galakleit on eriti pidulik, pikk, kuni põrandani ulatuv, enamikel juhtudel dekolteega või avatud õlgadega, kuid ka kinnine ning hinnalisest materjalist. Galakleidi juurde võib kanda aumärke. Suur õhtukleit nõuab tingimata ka õhtusoengut, kallist parfüümi ja meiki.






    1. Meesterahva riietus
Smoking on õhturiietus, mida ei kanta päevasel ajal ega akadeemilistel vastuvõttudel. Sobilik on seda kanda teatris, pidulikel õhtusöökidel, tantsupidudel, kokteilivastuvõttudel ja teistel pidulikel üritustel.
Klassikalise smokingi värvid on must, tumesinine või hall. Suvise smokingi pintsak võib olla ka valge. Klassikalise smokingi juurde kuuluvad:
  • püksid, mille küljeõmblusi kaunistavad siidlampassid;
  • pintsak, mis võib olla ühe  või kaherealine, pintsaku reväärid ja nööbid on kaetud siidiga;
  • valge särk (tavalise või püstkraega, eest salakinnise või ehisnööpidega);
  • vest või vöö (üheaegselt mõlemat ei kasutata), (tumeda smokingi juurde sobib ka nt punane või kuldne vest või vöö);
  • kikilips (seotakse alati uuesti) või rosett (valmistehtud sõlmega lips). Klassikaline kikilips on must, aga kui vest või vöö on muud värvi, siis lips on nendega ühte värvi ja samast kangast;
  • valge rinnarätik taskus;
  • mustad sokid;
  • mustad kingad, nt nahast või lakknahast klassikalise lõikega kingad.
Musta kikilipsu tõttu nimetatakse seda ülikonda prantsuse keeles “cravate noir”, inglise keeles “black tie”.
Üleriietest kantakse smokingu juurde alati musta mantlit, valget siidsalli, musti kindaid (suursugusel ballil valgeid kindaid) ning külmade ilmade korral musta kaabut.
Frakk on kõige pidulikum meeste õhturiietus, mida kantakse pärast kella 19.00 suurtel vastuvõttudel, bankettidel, teatris esietendustel, ballidel või teistel pidustustel, kus fraki kandmine on ette nähtud. Päevasel ajal võib frakki kanda gala-dineedel, pulmas ja akadeemilistel vastuvõttudel.
Klassikaline frakk koosneb:
  • mustad püksid, mille välimisi küljeõmblusi katavad siidlampassid;
  • sabakuub, mille kraereväärid tehakse spetsiaalsest siidist (pintsakut kantakse lahtiste hõlmadega);
  • püstkraega valge särk;
  • valge vest (puuvillapikeest, mis ei tohi kuue alt välja paista);
  • valge puuvillapikeest kikilips või rosett;
  • valge rinnarätik, mis paistab taskust välja peenikese triibuna;
  • mustad siidsokid;
  • mustad lakknahast klassikalise lõikega kingad.
Valge kikilipsu tõttu nimetatakse seda ülikonda prantsuse keeles “cravate blanche”, inglise keeles “white tie”. (Mõningate kõrgemate klasside kelnerid kannavad frakki kui vormiriietust. Eristamaks neid külalistest, täiendavad nad oma riietust musta vesti ja musta kikilipsuga). Musta vesti kantakse veel akadeemilistel üritustel, nt doktoriks promoveerimisel, väitekirja kaitsmisel. Kui omatakse aumärke, siis frakk on ainus õhturiietus, millega neid kantakse (taskurätti siis rinnataskusse ei panda). Üleriietest kantakse fraki juurde alati musta mantlit või keepi, valget siidsalli, valgeid kindaid ning, kui on kombeks, siis musta silindrit.

Rõivastumismärge

Tavakohaselt märgitakse kutsele vaid mehe rõivastus ja selle järgi teeb oma valiku ka naine. Õhtuste ürituste puhul on kutsel tavaliselt märge “tume ülikond”, “smoking” või “frakk”. Vastuvõtule peab ilmuma kas täpselt selles riietuses, mis on kutsele märgitud või alla selle, aga mitte kunagi üle selle. Tihti küsitakse, mida tohib millega asendada. Tumedat ülikonda ei saa asendada ühegi teise riietusega. Smokingit ja frakki võib asendada tumeda ülikonnaga, kuid üldiselt ei ole see tavaks. Naisterahval nõuab täispika õhtukleidi kandmist vaid kutsel olev märge “frakk”. Isegi siis, kui härra asendab fraki tumeda ülikonnaga, võib daam tulla pikas kleidis. Alati sobib selga panna rahvarõivad, seda ka siis kui kutsel on märge “päevane ülikond”, “tume ülikond”, “smoking” või “frakk”. Riietub naisterahvas rahvariietesse, siis teeb seda ka tema saatja ning vastupidi. Rahvariiete puhul tuleb jälgida, et komplektist midagi ei puuduks, nt tanu, põll või sukad.


Aksessuaarid
Frakki kandes sobib väga hästi hõbe  või kulduur, kuid mitte käekell. Fraki kui kõige pidulikuma riietuse juurde sobivad väärismetallist ja vääriskividega kaunistatud mansetinööbid. Galakleidi juurde ei kasutata käe  ega kaelaskantavat kella. Ehted on hinnalised ja ehtsate kalliskividega. Juveele kantakse komplektina. Alati sobib kanda ehtsat pärlikeed. Välistatud on odavad masstoodangus ehted ja vääriskivide imitatsioonid.
Smokingi korral võib kanda ehissõrmust ja hinnalist, elegantset käekella. Sportlik käekell õhturiietuse juurde ei kuulu. Naiste korral suur ehtekomplekt võib mõjuda ülepakkumisena. Pärlid ja originaalehted sobivad alati.
Kui tume ülikond asendab frakki, valitakse rangemad ja hinnalisemad ehted. Mansetinööbid on siis kohustuslikud. Pärastlõunaüritustel võib tumeda ülikonna juurde ehteid kanda vabamalt. Lipsu juurde on alati nõutav korrektne lipsunõel või –nööp koos sobivate mansetinööpidega. 


Daamidel ei maksa päevastel üritustel ehetega üle pakkuda. Reeglina juveelidega komplekti ei kanta.
Rahvariiete juurde kantakse ainult etnograafilisi ehteid.
Kõik muud kasutatavad aksessuaarid peavad samuti olema kooskõlas riietusega. Õhtutualettide juurde kuulub elegantne kotike (ridikül). Peokingad on soovitav valida kõrge kontsaga. Õhtukleidi peal võib olla mantel, keep või kasukas.
Medaleid ja ordeneid kantakse riiklikel tähtpäevadel ja ametlikel vastuvõttudel. Need kinnitatakse kleidi, kostüümi, ülikonna vasakule rinnale (lisa 4). Sõjaväelastele kehtib oma vastav määrustik. Kui soovitakse kanda ainult medali  või ordenipaela, siis see kinnitatakse kuue vasakpoolse revääri nööpauku.













Mina ise ballile minemas:



No comments:

Post a Comment