Wednesday, February 5, 2014

Sul suusad on?

Kirjutaks veits suusateemat ka jälle. Olen nüüd käinud rajal suht iga päev, kui ilma on olnud. Esimesed korrad mäletamistmööda kodujuures põllupeal ja nüüd mingi 6-7 korda Tähtveres. Kuna Tähtveres saab ikka täie auruga lasta, siis esimesed korrad seal tahtsid eluisu ära võtta. Mul olid mehe suusad, mia ta määrida ei lubanud. Tema sõidab uisku ja mina klassikat. Harisin ennast nats sellel teemal ja sain teada, et klassikastiilis peavad olema suusad hoopis pikemad, kepid lühemad ja määre teine - peab olema määritud pidamismääret, et suusk tagasi ei libiseks tõugates.

Okei..otsustasingi uue varustuse hankida. Sportlandist ostsin suusad. Kohe pakuti kõige kallimaid - miski 300EUR:D Müüja seletas, et hinna määrab põhiliselt suusa kaal - mida kergem, seda kallim. Mulle oleks need suusad ikka ilmselge liig. OK .. ostsin siis 125EUR Fischer suusad. Poes uuriti ja puuriti ja mõõdeti ning lõpuks juhataja abiga leidsime sobivaimad. Klambrid ostsin Salomoni omad Hawai Expressist 25EUR+5EUR peale panemine.

Edasi otsisin saapad ära, mis otsisin välja soov.ee lehelt Vähe kastuatud Fischer profisaapad 50EUR. Mul jalg muidu 40 ja ostsin 41 saapad. Praegu mõtlen, et võiks olla veel nr suuremad, sest mingi aeg lööb tallavõlvi kramp sisse, mis paari ringiga üle läheb. Eelmiste saabastega seda muret polnud. Olid 42 nr ja ikka märgatavalt suured, kui niisama kõndida. Sõita oli nendega hea.

Suusad lasin ka ära määrida. Tehti uute suuskade hooldus, mis sisaldas mingit immutamist, libisemismääret ja pidamismääret keskele. Uute määritud suuskadega oli ikka hoopis teine tera rajal ja täna lõpuks tundsin, et isegi mõnus oli sõita. Oli tempot ja libisemist ning pingutused ei olnudki nii märkimisväärsed võrreldes sellega, mis oli alguses. Täna ostsin uued suusakepid veel ka, mis on lühemad, kui eelmised..algul oli nagu harjumatu nats aga tegelikult väsitasid need käsi nagu vähem.

Väga oluline on ka riietus. Olen juba õppinud, mida ja kui palju vastavalt ilmale selga panna. Kindlasti ei tasu minna suusatama mäevarustuses st paksude pükste ja vatijopega, sest siis oled lõpuks nagu kasvuhoones +30 kraadiga. Riided peavad pidama tuult ja hea on kanda mitut kihti. Kaetud peb olema kukal ja kael. Müts ka loomulikult peas. Suurema tuulega on kasu prillidest ja näokaitsest. Samas väga suure maruga rajale nagunii ei kipugi.

Igatahes. Täna tuiskasin nii mõnestki mööda ja tundsin, et trennist ja uuest varustusest on kasu olnud ja minu pingutused pole olnud asjata:)

Kellel aga seisavad suusad nukralt nurgas, siis ärge võtke minu juttu väga tõsiselt, sest ka tavalise suusapaariga saab pühapäevasõitja sõidunaudingu rahulikult tiksudes kätte. Praegu ju ilmad nii ilusad, et patt on toas istuda:)


No comments:

Post a Comment