Friday, April 4, 2014

Lõpuaktus

Koolilõpuaktused peagi jälle käes ning aeg teha väike ülevaade, milline peaks üks lõpuriietus olema.


Etiketireeglite kohaselt on lõpuaktus akadeemiline päevasündmus, mis seab ka sobivale rõivastusele oma piirangud.

Akadeemilised üritused ülikooli aulas nõuavad kinnise varbaga kinga, kaetud õlgu ning ürituse stiiliga sobituva pikkusega kleiti ja sääred võiksid olla kaetud ihuvärvi sukaga.

Siinkohal on väike erinevus siiski olemas sõltuvalt sellest mis taseme hariduse omandad. Ülikoolilõpetaja riietus võiks olla formaalsem ja nooruke keskkoolilõpetaja saab lubada endale pisut lühemat kleiti. Samuti ei vaadata ilmselt halvasti, kui suvisel ajal palavas aktusesaalis ei ole õlad päris kaetud vaid on seljas tavaline varrukateta tegumoega kleit.

Lõpuaktusele ja lõpupeole rõivaste valimine ei ole kerge. Oht üle pingutada on väga suur - võimalus end esimest korda elus tõsiselt üles lüüa on hästi ahvatlev. Kõige suurem viga, mida neiud teevad, ongi see, et lähevad lõpuaktusele ballikleidis. Kõike on hästi palju - palju ehteid, uhke lakisoeng, ohtralt meiki. Kuid etiketireeglite kohaselt on lõpuaktuse näol tegu hoopis päevase akadeemilise sündmusega, kuhu pikk õhtukleit, rikkalikud ehted, paljad õlad, sügav dekoltee ja kinnastatud käed kohe kuidagi ei sobi. Ka pidulik soeng ei pea olema pealaele üles kuhjatud lokihunnik, vaid hoopis lihtsam - mõni kena punutis.


Diplomi või lõputunnistuse kättesaamisele võib minna lihtsas poolpikas kleidis või pükskostüümis. Mood lubab praegu hästi palju kombineerida. Näiteks võib õhukese romantilise kleidi juurde sobitada bleiseri või taljes jaki. Kihilised komplektid, mida saab ilma järgi kerge liigutusega õhemaks harutada, on üldse väga kavalad - peoõhtul võib ju jaki ära võtta ja end veidi pidulikumalt tunda. Praegu on väga moes 1970ndate aastate hõngulised kleidilahendused - palju on kergeid hõljuvaid tooteid, trükimustrilist riiet. Ka lõpukleit võib vabalt olla trükitud või sissekootud mustriga riidest. 

Kes lõpuaktusele kostüümi valib, peab jälgima, et üldmulje ei jääks liiga töine ega argine. Siin saab pidulikkust lisada mõne kena maitseka ehtega. Kleidi puhul piisab täiuslikuks tulemuseks sageli vaid õigesti valitud kingadest ja lisanditest. Kostüümil võiks tavapärasest huvitavam lõige olla, seda igapäevast ranget kontorikostüümi jõuavad noored oma elus kanda küll ja küll. 

Kudumid on küll väga aktuaalsed, kuid lõpuaktusele, liiati veel ballile need siiski ei sobi. Küll aga võiks kena olla nt heegeldatud kleit.

Lõpuaktusele on rõivaid raske valida ka seepärast, et garderoob peab toime tulema mitme ülesandega: ennekõike on oluline end hästi tunda, kuid ei tohi ka kalleid pedagooge ärritada. Ülevoolav ekstravagantsus, isegi kui hing seda väga ihkab, jäägu siiski õhtusele peole.

Kui intensiivseid värve kanda?

Värvidest soovitaksin eelistada heledat. Moes on valge ja kõikvõimalikud valged, beežid ning pastelsed toonid. Väga ilus on näiteks nn. veevärv ehk sinakasroheline, mis sobib kõikidele sini- ja hallisilmsetele inimestele. Juuni lõpuks on neiud tavaliselt ka kergelt päevitunud, helesinine rõhutab seda efektselt. Ka soojad tuhmid roosad toonid on praegu väga moes, samuti kirgas ja korall punane, kõik sinise varjundid. Vaid külmad ja hästi magusad roosad ja lillad toonid on sel hooajal veidi tagaplaanil. Värv ei tohiks olla intensiivsem kui kandja natuur. Tähtis on, et rõivaste toon tõstaks kandja esile ega domineeriks tema üle.


Megamini lõpuaktusele ei sobi!

Aeg-ajalt dikteerib mood küll väga täpselt, millise pikkusega seelikut kanda, kuid mitte sel hooajal. Praegu on kleidi/seeliku pikkuse skaala väga lai. Palju on asümmeetrilist alläärt. Kõige targem on seeliku pikkust valides jälgida hoopis oma keha proportsioone. Mini on küll "kuum" ja teeb jalad pikaks ning sihvakaks, kuid etiketist lähtudes seda akadeemilisele sündmusele siiski ei soovita
.

Muidugi on ka lõpupeol ja lõpupeol vahe
Etiketireeglid ütlevad, et daam ei kanna ballil ega pidulikul õhtusel sündmusel pikki pükse. Aga kui lõpupidu on kavandatud vabaõhuüritusena? Siis võib selga panna mida tahes. Peaasi, et noor inimene end oma rõivastes hästi tunneks. Riietus olgu alati iseloomuga tasakaalus.





Arvan, et akadeemiline tseremoniaalsus on lõpuaktusel ainult tervitatav. See annab klassile/kursusele juurde ühtsustunnet ja kenasti maitsekalt riietatud õpilased näitavad ka kooli heast küljest. Mul hea meel, et üha rohkem püüavad noored oma lõpupeo hästi pidulikuks ja väljapeetuks teha. See sündmus on siiski vaid kord elus.














'

Sheri Hilli stiilis maani kleidid ja "vahutorbikud" on väga hurmavad, siiski ole ka need just kõige sobilikumad antud ürituse jaoks.





Discokleidi koht pole ka aktusesaalis:




Samuti võiks eelistada musta asemel midagi heledamat:



Loodan, et eiate endale sellest suurest kleitide tohuvabohust kena ja viisaka kleidi, milles ennast hästi tunnete sellel tähtsal päeval :)

Tuult tiibadesse!













No comments:

Post a Comment